Политолизи: БСП изгуби заради слаба организация

Битката беше между големите сили извън България, казаха експертите пред Bulgaria ON AIR

26.03.2017 | 23:38 Редактор: Иван Берберов
Политолизи: БСП изгуби заради слаба организация

Политолозите Любомир Стефанов, Христо Панчугов, Мария Пиргова коментират бъдещето на политическата среда в България. 

Политическият анализ започна с коментари в посока БСП. Според Пиргова партията на Корнелия Нинова не успя да се справи с инерцията, която събра от президентските избори. Според нея структурите на БСП поддадоха и не издържаха на политическото напрежение.

"Структурите на БСП са инерционни и трудно приемат новото лице на партията, което дойде с поредната смяна на ръководството. БСП има голяма история на неблагодарност към лидерите", сподели Пиргова.

Нейният колега Любомир Стефанов допълни, че на фона на ГЕРБ, БСП изостана организационно. Според политолозите очакванията за ГЕРБ им помогнаха в постигане на победата.

"Очакваше се ГЕРБ да загубят, но почти без тяхното усилие спечелиха. Първият голям проблем от тези избори е заявената изключително висока активност над 65%. Тя се материализира в активност по-близка до най-ниските - около 50%. Това означава, че 15% са били отказани от кампанията", каза Христо Панчугов пред Bulgaria ON AIR. 

Той допълни, че голяма част от загубата си БСП дължи на ретроградната си форма на политически изказ.

Фокусът на разговора премина към ДПС.

"ДПС не постига програмата си от последните си години. Контрата ще остане в обединените патриоти" изрази очакванията си Стефанов.

Според Пиргова ДПС са светски ориентирана партия.

"ДПС е българска партия, те не позволяват на ДОСТ да влязат в парламента. В сравнение с ДОСТ, ДПС са светски хора", заяви тя.

Разговорът завърши с цялостен поглед над политическата сцена и проведената битка между партиите.

"В България се разигра битка на интересите на големите сили, но никога с такъв изразен акцент не е било. Българските партии забравиха да говорят с българските граждани отново" споделиха мнение политолозите.