Днес избираме депутатите в 44-ия парламент

Изборният ден започва в 07.00 часа и приключва в 20.00 часа

26.03.2017 | 07:12 Редактор: Луиза Божинова
Днес избираме депутатите в 44-ия парламент

Днес българите отново избират – този път кой да ги представлява в Народното събрание и да управлява държавата.

Изборите за народни представители в 44-тото Народно събрание са предсрочни и са само четири месеца след като гласоподавателите отидоха до урните, за да решат кой да бъде държавен глава.

След като хората избраха червения претендент Румен Радев пред кандидатката на ГЕРБ Цецка Цачева, лидерът на най-голямата партия Бойко Борисов хвърли оставката на кабинета и така се стигна и до днешния решаващ за бъдещето на страната ден.

За 44-тия парламент се борят 4490 кандидати от 21 партии и коалиции и независими, а депутатските банки са 240. това означава, че за едно място ще се борят 19 кандидати.

Както обикновено и този път изборния ден в страната  започва в 07.00 часа и приключва в 20.00 часа.

Извън страната изборният ден започва в 07:00 часа местно време и приключва в 20:00 часа местно време.

Има и възможност за удължаване на времето за гласуване, в случай, че в 20:00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели. Тогава председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност и те получават право да пуснат бюлетина до 21:00 часа.

Бюлетината за вота у нас е разделена на две части - една за номера на партиите, една за поставяне на преференция, която може да размести листата, ако даден кандидат събере нужния процент, за да се изкачи по-напред.

За да е валиден гласът Ви, първо трябва да посочите партия или коалиция в бюлетината. Това става като задраскате с X или V номера на формацията, която предпочитате - той се намира вляво в квадратче. След това може и да се възползвате от преференцията или пък не.

Бюлетината за вота в чужбина не е разделена на две, като там сънародниците ни ще могат да гласуват само за партия, без преференция. Така че бюлетината за чужбина е малко по-тясна от тези за страната.

Дължината й се определя съответно от включените кандидати от партийните листи плюс независимите,а  най-дългият лист с преференции е в 24 МИР в София.

Начинът на сгъване на бюлетината също е важен, за да бъде отчетена тя като валидна. Трябва да сгънете така хартията, че отзад да бъдат видими местата за поставяне на печат от СИК.

Независимите кандидати са изписани след партиите и коалициите в бюлетината.

Указателни табла пред изборните помещения и в тъмните стаички ще ориентират гражданите за точните номера на независимите кандидати, а Секционните избирателни комисии ще обясняват на хората по какъв начин да гласуват, за да се отрази правилно вотът.

Българските граждани в чужбина ще могат да гласуват в 371 секции в 70 държави. В редица населени места, както и в някои от дипломатическите ни представителства ще бъдат разкрити повече от една изборни секции. 2049 души ще бъдат ангажирани с изборите зад граница.

Броят на успешно подадените заявления за гласуване в чужбина е 45 071. Най-голям е броят им в Турция – 19 081. След южната ни съседка се нареждат Великобритания - с 5259 заявления, Испания – с малко над 3 хил., САЩ - с 2799, и Германия - с 2756.