Граничарите от Бургас няма да бъдат екстрадирани в Турция

Нямало законово основание, тъй като са оправдани у нас

22.03.2017 | 18:50 Редактор: Мария Аладжова
Граничарите от Бургас няма да бъдат екстрадирани в Турция

Няма законова възможност да се екстрадират 4-мата български граничари, обвинени от Тежкия наказателен съд в Турция в убийство на турски рибар в Черно море.

Това съобщиха от прокуратурата. Днес Михаил Цонков и тримата му колеги бяха запознати със становището на прокуратурата в Апелативния съд в Бургас.

Според европейската конвенция, по която Турция е страна, България не е задължена да предаде обвиняемите.

Михаил Цонков е оправдан на две съдебни инстанции, тъй като разследването е доказало, че той действал абсолютно правомерно, защитавайки държавната граница и изпълнявайки своите служебни задължения.

Европейският съд за правата на човека също се е произнесъл, че се касае за нещастен инцидент. От прокуратурата обясняват още, че Европейска заповед за арест в случая е неприложима, тъй като Турция не е член на Европейския съюз. 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
vladobo
преди 7 години
Защо бе цялата тази истерия, бе?! *** гадни! Държахте момчетата седмици наред в напрежение, когато всичко беше ясно от самото начало и дори не трябваше да ходят до ши.ания съд, за да получават каквото и да е. А ши.ания съдия, който им е заповядал призовките трябва да бъде уволнен заради некадърност и разследван за изпълнение на поръчка, и злоупотреба с власт. Сигнализирай за неуместен коментар