Животновъди: Държавата неглижира сектора

Протестиращите заплашват да затворят няколко пътни участъка в страната

22.03.2017 | 16:07 Редактор: Жанета Нейкова
Животновъди: Държавата неглижира сектора

Пореден час продължава протестът на животновъдите в София. Недоволството им е срещу неизплатени субсидии.

А по пътя им към Президентството те блокираха ключови кръстовища. Последното им искане е - среща с президента Румен Радев.

Такава все още не е направена.

Животновъдите и земеделците отказват да изпратят свои представители в Министерство на земеделието, за да се проведе среща, а настояват служебният министър на ведомството и президентът сами да слязат при протестиращите и да обяснят къде са парите, които няма да им бъдат изплатени. 

Двама от протестиращите застанаха пред камерата на Bulgaria ON AIR, за да разкажат повече за проблемите в сектора. 

"Решени сме да стигнем до края този път, защото виждаме, че държавата абдикира. Ние представляваме сектор, който се развива вече повече от 10 години. Той е печеливш - 99% от продукцията заминава за чужбина", разказва Петко Симеонов.

"Аз не очаквах такова неглижиране от страна на институциите. Секторът биологично земеделие е приоритетен както за България, така и за Европа. Не можем да приемем, че отношението към нас е такова. Дошли сме на мирен протест и очакваме отговори, които до момента не сме получили. Виждаме неглижиране на политиката към сектора, което нас много ни притеснява", споделя Христо Бакалов.

Недоволните земеделци и животновъди смятат да продължат протеста и в петък, когато възнамеряват да затворят няколко пътни участъка в страната, някои граници като твърдят, че тепърва ще се обсъжда точно кои ще бъдат те.