България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Животновъди на бунт, протестират пред Министерството на земеделието

Целта е да получат забавените евросредства за сектора

22.03.2017 | 10:24 Редактор: Иван Берберов
Животновъди на бунт, протестират пред Министерството на земеделието

Животновъди ще проведат обещания протест пред сградата на Министерство на земеделието днес в 11 часа, въпреки предложенията за среща от страна на ресорния служебния министър, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

На вчерашната среща в земеделското министерство между фермери и представители на властта не се стигна до консенсус какви да са субсидиите за животновъдите и кога да бъдат изплатени.

Става дума за забавяне на средствата за агроекология и биоземеделие от 2015 г. насам. Тези две направления са финансирани с европейски средства за 2015 г., а парите за 2016 г. все още не са преведени на животновъдите. 

"На вчерашната среща никой не ни обясни защо са забавени тези средства и къде са", сподели за Bulgaria ON AIR Бойко Синапов, който е председател на асоциацията на животновъдите у нас. 

"Миналата година средствата бяха изплатени до средата на януари, но тази година все още се бавят и никой не отговаря къде са тези пари. Ако България не финансира биологичното земеделие, то ние се отделяме от целия Европейски съюз", добави той.

Животновъдите имат разрешение за протеста си. Те са подкрепени и от зърнопроизводителите.

Вижте още във видеото: