Епидемията от морбили продължава да се разпространява

Към момента няма заплаха от дребна шарка на територията на България

14.03.2017 | 21:01 Редактор: Иван Берберов
Епидемията от морбили продължава да се разпространява

Продължава да се разпространява епидемията от морбили в съседна Румъния. Към момента здравните власти там съобщават за близо 3200 случая на болестта, сред тях и 17 жертви. Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път. 

Към момента не съществува заплаха от разпространението на дребна шарка на територията на България, уверяват от здравното министерство.

Няма опасност от заразата на този етап във Видин, съобщиха за Bulgaria ON AIR от здравната инспекция в града. 

Общопрактикуващите лекари в града са категорични, че се спазва стриктно имунизационния календар и вероятността от епидемия е минимална. 

Днес Министерство на здравеопазването изпрати указания до всички здравни инспекции за вземането на превантивни мерки за опазване на населението от морбили. Според последния доклад на европейския център за контрол на заболяванията в страните от ЕС най-висока заболяваемост се наблюдава при децата до 1 годишна възраст  и тези от 1 до 4 години. Най-висок процент от неимонизирани е сред кърмачетата, които са особено уязвими към заболяването. Това  предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Заболяването морбили, по-известно като дребна шарка, е силно заразно и се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, обрив по кожата и усложнено дишане.

Във Видин медиците още чакат указанията от ведомството и твърдят, че неимунизирани са само децата, чийто здравен статус не позволява.

Вижте още във видеото: