Експериментална ваксина срещу малария дава резултати

Всеки ден умират около 1300 деца в Субсахарска Африка от малария

24.04.2015 | 11:23 Редактор: Ирина Георгиева
Експериментална ваксина срещу малария дава резултати

Експерименталната ваксина RTS,S/AS01 срещу малария направи пробив и успя да достигне до нови нива на изследвания. Последни клинични проучвания показват, че препаратът може да защити милиони деца, пише BBC. 

Тестове върху 16 000 деца от седем африкански държави показват, че положителни резултати има при използването на подсилена доза от ваксината. Медикаментът не дава резултат при бебета въпреки усилията на експертите. 

Само 46% е била ефективността при бебета между 5 - 17 месеца, които са приели три дози от ваксината. Данните от изследването, публикувано в The Lancet показва, че процентът на успеваемост пада повече при още по-малки бебета.

Повече от 20 години учените се опитват да създадат ваксина. Все още им остава да извървят дълъг път, отбелязват наблюдателите.

За момента няма лицензирана ваксина срещу малария. Междувременно всеки ден умират около 1300 деца в Субсахарска Африка от малария.

Разочарование

Проф. Браян Грийнууд, автор на изследването и професор по клинична тропическа медицина в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина заяви, че е "малко разочарован" от резултатите на клиничните изследвания.

"Надявах се, че ваксината ще бъде по-ефективна." - обясни проф. Грийнууд. По думите му резултатите са такива, защото маларийният паразит има сложен жизнен цикъл и се е "научил" да "заобикаля" имунната система.

Изследването и ваксинирането се проведе на 11 места в Буркина Фасо, Габон, Гана, Кения, Малави, Мозамбик и Танзания. 

Резултатите от опитите показват, че действието на ваксината при деца отслабва с течение на времето. Задачата на учените е да увеличат трайността на препарата, но все още не могат "да направят пробив само чрез предвидените начални дози".

Наблюдава се и менингит при децата, приели ваксината.

Въпреки това според проф. Грийнууд ваксината може да намали атаката от малария с около 30%.

"Крайъгълен камък"

Европейска агенция по лекарствата ще прегледа данните и ако са задоволителни, ваксината може да бъде лицензирана. След това СЗО може да препоръча използването й през октомври 2015г.

Проф. Адриан Хил от университета в Оксфорд, заяви, че проучването е "крайъгълен камък" и има някои притеснения.

"Ефикасността на ваксината е с твърде кратък живот. Както се очаква подсиленият препарат дава някакви резултати - те обаче не са толкова добри при използването на ваксината в нормални дози. По-тревожно е, че след 20 дни децата, ваксинирани с обикновената ваксина проявяват по-голяма чувствителност към малария за 27 месеца. Изследването е направено спрямо тези, които въобще не са ваксинирани." - обясни тревожността си проф. Хил.

Все още не са ясни ползите за здравето от тази ваксина, допълни професорът.

"Възможно е ваксината да се направи по-ефективна, но това най-вероятно ще увеличи значително разходите й за доставка." - коментира още експертът.

"Важен инструмент"

Две десетилетия чакаме, за да достигнем до този момент, заяви проф Майк Търнър, ръководител на отдел Инфекции на Wellcome Trust.

"Въпреки че нивата на защита от ваксината изглеждат ниски, те са по-високи спрямо резултатите, които дават всички останали ваксини." - обясни проф. Търнър.

"Резултатите са не само важни сами по себе си, но и показват верния път за развитие на ваксините в бъдеще." - допълва Джеймс Уайтинг от благотворителната организация


"Резултатите са не само важни сами по себе си, но и в указване на път да се развива по-добри ваксини в бъдеще."
Джеймс Уайтинг, от благотворителната организация Malaria No More UK. 

"Все още има редица съображения и процедури за одобрение, които трябва да бъдат предприети, но ваксината има потенциала да бъде важен допълнителен инструмент за борба с маларията, която убива дете на всяка минута."