"Белгийският крал": Филм за живота като празник

Копродукцията ще открие тазгодишното издание на "София Филм Фест"

07.03.2017 | 20:42 Редактор: Мария Аладжова

Филмът "Белгийският крал" ще открие тазгодишното издание на "София Филм Фест". Дни преди началото на форума екипът на продукцията представи лентата за първи път пред българска публика.

Вдъхновен от реални събития, "Белгийският крал" разказва какъв може да бъде животът, ако не си задаваме въпроса "Какво ако?". В лентата измисленият белгийски крал Николас III е на посещение в Истанбул, когато страната му се оказва разделена на две. В опит да се върне в Белгия, кралят пътува през Балканите, а приключенията на антуража му са запечатани от оператор, който снима рекламен филм за монарха.

Лентата е четвъртата съвместна работа на творческия тандем Петер Бросенс и Джесика Удуърт.

"Първите три бяха с много мрачен тон - не песимистични, но много съзерцателни за човешкото състояние. Направихме тази крачка от трагично-абсурдното към комично-абсурдното, така че това е особеното при този филм", сподели Удуърт, - "Ние празнувахме живота, докато снимахме филма и той се получи като точно това - празник на живота".

Продукцията е заснета почти изцяло у нас, макар и сюжетната линия да отвежда зрителя до съседни страни. Пристанището в Албания например е снимано в рибарското селище край Бургас. 

Нина Николина пък прави своя дебют в киното с ролята на фолклорната певица Ана: "Мога да кажа, че всички от страна на екипа ме подкрепиха в това начинание и аз се чувствах супер добре и спокойна. Така че образът се получи от само себе си".

Официалната премиера на филма ще се състои на 9 март в зала 1 на НДК.

Репортаж на Мария Аладжова и оператора Петър Симеонов: