Румен Радев към българския народ: Човек на бъдещето е този с дълбока памет!

В речта си на тържествената церемония държавният глава призова нацията да помни историята

03.03.2017 | 19:30 Редактор: Жанета Нейкова
Румен Радев към българския народ: Човек на бъдещето е този с дълбока памет!

Днес отдаваме почит на героите, жертвали живота си в името на националната свобода. През целия ден десетки хиляди се включиха в тържествата в цялата страна, а вечерта в центъра на София на площад "Цар Освободител" започна и кулминацията на честванията по случай 139 години от Освобождението на България.

За тържествената церемония армията бе организирана, а президентът Румен Радев отправи послания в своята реч по случай 3 март.

Служебният министър-председател Огнян Герджиков, българският патриарх Неофит, както и десетки официални лица, посланици и делегати, също присъстваха на площада.

Стотици граждани се събраха от рано на мястото, като някои носиха и български трибагреници. 

Държавният глава бе съпроводен от началника на тържествената заря-проверка. Радев поздрави както националната гвардейска част, така и военнослужещи от различни формирования. 

В своята реч Радев бе категоричен, че историята не прощава на този народ, който не помни и заяви, че паметта за вярата и петте века под османско робство раждат "българския Великден" и българското възкресение след вековете на турско владичество.

"Човек на бъдещето е този с дълбока памет. Нужно е да помним и почитаме българските жертви за свободата на страната ни. Нужно е и да почитаме руския народ, който е дал всичко, за да бъде постигнато освобождението на България", бяха част от словата в тържествената реч на държавния глава.

След като бяха изброени имената на героите, които са дали живота си за свободата на родината, прозвуча и българският химн, а след това дойде кулминацията на тържествената церемония по случай 139 години от Освобождението  - празничната заря.