Хиляди се стекоха в центъра на София за церемонията по случай 3 март

Трибагреникът беше издигнат под звуците на националния химн и на артилерийски салюти

03.03.2017 | 13:15 Редактор: Мария Аладжова
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Хиляди хора се стекоха на церемонията по издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин за националния празник на България - 3 март.

Церемонията беше посветена на 139-та годишнина от Освобождението на България, а трибагреникът беше издигнат под звуците на националния химн и на артилерийски салюти.

На церемонията президентът Румен Радев прие строя на почетния караул и поздрави гвардейците за празника. 
Държавният глава поднесе венец пред Паметника на Незнайния воин.

Церемонията завърши с тържествен марш на гвардейците.

Сред присъстващите бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, министри от служебното правителство, висши военни, патриарх Неофит и главният мюфтия Мустафа Хаджи, дипломати.

Час преди тържествената церемония в катедралния храм "Св. Александър Невски" патриарх Неофит и архиереи от Българската православна църква отслужиха празничен благодарствен молебен за 139 години от Освобождението на България.

Тържествата за националният ни празник ще продължа и тази вечер.

От 18.30 часа пред Народното събрание ще се проведе тържествената проверка - заря в чест на 139-та годишнина от Освобождението на България.

В церемонията ще участват военнослужещи от военни формирования 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, 22 320 – Божурище, както и военнослужещи от Националната гвардейска част със знамената-светини – Самарското знаме – Знамето на 3-та дружина на Българското опълчение, Щандарт на 1-ви конен полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, Знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, Знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк, Знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, Знаме на 31-ви пехотен Силистренски полк.

Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.

След това в Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за 3 март, даван от държавния глава.