Партиите съзряха символика в номерата на бюлетините

В централата на ЦИК изтеглиха номерата на партиите за вота

22.02.2017 | 14:14 Редактор: Мария Аладжова
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

9, 10, 11. Под тези номера подреди жребият на ЦИК трите партии, които са сигурни за следващия парламент- ДПС, БСП и ГЕРБ.

На най-голямата политически сила ГЕРБ се падна №11. БСП се подреди с №10, а ДПС с № 9.

И макар, че в бюлетината да е след БСП, зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов е убеден, че на парламентарния вот неговата партия ще бие социалистите. "Двете единици ни дават големи възможности. Първата е за успех по места, а втората единица за национална победа, която ще постигнем, така че сме в благоприятна позиция", отсече той.

Според него БСП ще си останат само с нулата, без единицата в номера, защото нямат никакъв шанс да излязат първа политическа сила след вота.

"Нямат реална политическа програма, надявам се че хората ще си направят равносметката, 11 е печелившото число", агитира Цветанов още преди официалния старт на предизборната кампания, който ще бъде даден на 26 февруари.

Червеният Кирил Добрев обаче отсече, че №10 е преди 11, а лично той е слушал хвалбите на Цветанов и преди президентските избори, а победител тогава стана кандидатът на социалистите Румен Радев.

"За нас е важно да сме преди партия ГЕРБ, БСП е шампион, ще гледам тъжната физиономия на Цветанов след парламентарните избори", отсече Добрев.

Според социолигическите проучвания след ГЕРБ, БСП и ДПС, другата политическа сила със сериозна подкрепа са Обединени патриоти. На тях жребият отреди №17 в бюлетината.

Коалицията между АБВ и Движение 21 на Татяна Дончева пък е № 8. За новия лидер на партията на Георги Първанов Константин Проданов №8 вече трябва да се асоциира с "модерното ляво".

"Ние обаче имаме и други числа като 46, толкова са парите, които ще спести всеки с минимална работна заплата с нашата данъчна програма и като 120, колкото ще получават в повече майките през втората година", агитира и той.

На Рефортаморите, които отиват на избори заедно с "Глас народен", се падна № 21. Според Антоний Тренчев това е знаково, защото в следващия парламент РБ ще има поне 21 депутати.

"Другото е ясно, ние сме единствена спирачка за връщането на БСП и ДПС на власт", посочи той.

Жребият отреди фаталния №13 на ДОСТ на Лютви Местан, млада политическа сила със стари имена, която за пръв път отива на парламентарни избори. №1 пък отиде при ДРОМ с лидер Илия Илиев, депутат от ДПС в последното Народно събрание.

Новото движение "Да, България" в коалиция със зелените отива на избори под №16, БДЦ с №7, а №6 е за Воля на бизнесмена Веселин Марешки.

Според националния координатор на партията Стефан Августинов 6 е отлична оценка за това, което е свършено от досега. "Другите обещават светло бъдеще, а ние няма да обещаем нищо, което няма да изпълним", увери той.