Движението по АМ "Хемус" е затворено до 17 ч. днес

Ще проверяват тунелите "Витиня", "Топли дол" и "Ечемишка"

22.02.2017 | 09:00 Редактор: Жанета Нейкова
Движението по АМ

Тунелите "Витиня", "Топли дол" и "Ечемишка" ще бъдат инспектирани днес от 8.00 до 17.00.

Движението по АМ "Хемус" е затворено и така ще остане до 17.00 днес. Като алтернативен маршрут за шофьорите е предвиден старият път, който се отклонява към Витинска река и продължава до Ботевград. Движението е двупосочно и към София, и към Варна.

Репортерът на Bulgaria ON AIR Виктор Борисов бе пред тунела "Ечемишка" тъй като днес започва втората проверка на тунелите.

Ревизията е съставена от инспектори от Пътната агенция, Министерството на транспорта и служители на Университета за строителство и геодезия (УАСГ).

Дотук се стигна, след като в началото на февруари част от осветителната система на тунела падна и една жена загина. След случая институциите започнаха проверки на всички тунели в България.

Днес ще се инспектира дали са годни за експлоатация и дали са безопасни за шофьорите.

Проверката днес обхваща тунелите "Ечемишка", "Топли дол" и "Витиня". Инспекторите трябва да разберат дали тунелите имат течове, дали осветлението е добре закрепено.

Според различни експерти тунелите все още могат да бъдат използвани, въпреки че са строени преди 30 години, но трябва да бъдат поддържани.

В "Ечемишка" има и втора проверка от страна на прокуратурата. Бе решено тя да се случи, след като главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира след телевизионен материал, който показа как цената, която е платена за инспекцията на тунела и поставянето на новото осветление, е двойно завишена.

Утре се очакват подобни инспекции и в тунел "Правешки ханове", затова движението ще бъде отново затворено между 08.00 и 17.00 часа. От Пътната агенция към момента няма да дават изявления пред медиите. 

Какво ще покаже днес проверката на инспекторите  Bulgaria ON AIR продължава да следи.

Очакваме резултатите от проверката да станат ясни след около седмица - две.