Националната програма за саниране е застрашена

Днес стана ясно, че липсват средства, с които тя да бъде продължена

20.02.2017 | 16:16 Редактор: Жанета Нейкова
Националната програма за саниране е застрашена

Бойко Борисов заяви, че частично приема критиките на служебния премиер Огнян Герджиков, че инфраструктурата не е била поддържана.

Строителното министерство е едно от тези с най-много открити пропуски в обществените поръчки.

Днес на преден план излезе още по-сериозен въпрос, а именно - ще има ли пари за санирането на жилищните сгради в цялата страна.

Оказва се, че програмата, която вече втора година е доста сериозно тиражирана в общественото пространство, е заплашена. 

Редица са сградите, които чакат да бъдат санирани, много са онези, които вече са довършени, а още повече са желаещите да получат пари по Националната програма. Пари, обаче, няма и това, както се оказва, се е знаело още преди време. 

Според изявлението в Регионалното министерство през 2015 г., когато програмата стартира критериите, които са били заложени като пари, които получават изпълнителите, са били завишени драстично. Става въпрос за суми от над 290 лв. за кв/ м. 

На 1 януари 2016 г. става ясно, че пари няма и Регионалното министерство предупреждава банката, че трябва да спре разплащането по програмата, заради липсата на средства.

Никой, обаче, не уведомява кметовете и така продължават да се сключват договори по програмата за саниране. 

В един момент се стига до ситуацията, в която няма средства за вече сключени договори. Стигна се и до преразглеждане на сумата, която се изплаща на квадратен метър саниране на сграда - към момента тя е малко над 100 лв. Т.е. - двойно по-ниски са заложените стандарти на този етап.

От министерството категорично подчертаха, че хората не бива да се притесняват, защото няма да се стигне до ситуация, при която българите ще трябва да плащат за санирането на сградите.

Но все пак средства, с които програмата да продължи, липсват. 

Дори и единият милиард, който бе отпуснат в последните дни 43 Народно събрание е изчерпан само няколко месеца по-късно. 

След ревизията, направена от служебното правителство Министерството на регионалното развитие и благоустройство се превърна в горещия картоф между управлението "Герджиков" и управлението "Борисов 2".

Обществените поръчки са основата за направената ревизия на управлението "Борисов 2". Регионалното министерство е едно от двете най-сериозно провинили се звена.

Тук говорим за сериозни пропуски при работата по обществените поръчки и при работата по двете магистрали "Хемус" и "Тракия". 

Основно, държавата е залагала критерии, които от една страна облагодетелстват дадени компании, от друга страна - изключват някои от играчите на пазара. Това са основните критики на кабинета "Герджиков" към управлението "Борисов 2".