Прокуратурата откри нарушения в 112 наредби за прием в детските градини

Привилегии се дават на деца, чиито родители работят в системата на образованието или са медицински или общински служители

20.02.2017 | 13:45 Редактор: Луиза Божинова
Прокуратурата откри нарушения в 112 наредби за прием в детските градини

Нарушения в 112 общински наредби за реда за прием в детските градини, установи проверка на прокуратурата. Разпоредбите са в противоречие с Конституцията на България, Закона за предучилищното и училищно образование и Закона за местните данъци и такси.

Най-често нарушенията са свързани с изискванията към заявлението за кандидатстване в детски градини и общински училища да се прилага декларация от родителя, че детето няма да кандидатства в друга детска градина или училище. 

Предимство за записване пък се дава на деца, чиито родители работят в системата на образованието или са медицински или общински служители, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR. Това е противоречие на принципа за равнопоставеност и недискриминация, заложен в Конституцията на България.

А това деца да се отписват от детските градини, ако не са заплатили една или две такси, противоречи на Закона за местните данъци и такси.

Вижте коментара на зам.-главния прокурор Ася Петрова по случая:

От Върховната административна прокуратура (ВАП) са внесли протести срещу въпросните наредби, заведени са десет административни дела, но според Ася Петрова ще бъдат повече. 

От Върховната административна прокуратура твърдят, че над 108 общини изобщо не са приели наредба, която да регламентира приема, отписването и записването в детски градини. От прокуратурата са разпоредили проверки в цялата страна.