Чудо за Екатерина! Тя се ражда само 600 грама, но бургаски лекари я спасяват

Три месеца по-късно бебето тежи 1 кг и 800 грама, животът й е вън от опасност и се развива добре

14.02.2017 | 17:24 Редактор: Ирина Георгиева
Чудо за Екатерина! Тя се ражда само 600 грама, но бургаски лекари я спасяват

Бебе, родено с тегло 600 грама, беше спасено в Университетската болница в Бургас. 

Екатерина се появила на бял свят през ноември. Тя е зачената ин витро и е дълго чакано дете в семейството на Ева и Диян от Созопол. 

Бебето се ражда на 24 ноември 2016 година с тегло само 600 грама. То е заченато ин витро, родено е преждевременно, но лекарите в Бургаската университетска болница го спасяват. Три месеца по-късно Екатерина е в прегръдките на майка си. 

"Осем години водихме борба за нея и в крайна сметка се получи. Очакваше се едно 900-грамово бебе, а се роди 650. В крайна смета това беше първото нещо което питах "как е бебето" и като ми казаха 600 грама … но Слава Богу вече е добре", разказа майката на момиченцето Ева Гогова.

"В началото бях шокиран, защото я видях първи. Бях загубил и говор, и картина. Задавах си въпроси, на които не знаех отговора", добави бащата Диян Гогов.

Днес животът на Екатерина е вън от опасност и тя се развива добре. Три месеца по-късно тежи 1 кг и 800 грама. 

"Рисковете започват още с раждането на детето. Те са от дихателно естество, от страна на адаптация на сърдечно-съдовата система, на храносмилателната система", обясни началникът на отделението по неонатология към УМБАЛ – Бургас д-р Стилияна Томова.

"Аз съм изключително щастлив, че стигнахме толкова далеч и се надявам следващият път Ева да роди поне 3 кг бебе", заяви д-р Антонио Душепеев.

Когато достигне тегло от 2 килограма, Екатерина ще бъде изписана. Тя не е единственото чудо в отделението, където са свикнали да се борят за живота на недоносени бебета. Тук се грижат също и за момиче, което тежи 850 грама, родено докато майка му пътува в маршрутка.