Българите - първенци в света по споделяне на притежанията си, с цел спестяване

Споделената икономика у нас се развива от размяната на билетчета за градски транспорт до бизнеса с жилища

06.02.2017 | 23:00 Редактор: Жанета Нейкова
Българите - първенци в света по споделяне на притежанията си, с цел спестяване

Българите сме сред първенците в света по споделяне на притежанията си с цел спестяване, предава Dnes.bg Глобална класация ни нарежда на седмо място -  водени само от Китай, Индонезия, Словения, Филипините, Тайланд и Мексико, показва доклад на Nielsen.

Така българите се оказваме сред най-активните фактори за разрастване на така наречената споделена икономика в световен мащаб.

Изследване на PricewaterhouseCoopers показва, че делът й ще нараства с двуцифрени проценти през следващите 10 -15 години и през 2025 година се очаква да заеме около 50% от световния брутен вътрешен продукт.

В момента транспортът е една от най-развитите области на споделената икономика у нас. Все повече българи се организират в различни платформи, за да пътуват заедно в една и съща посока, за да им излезе по-евтин пътят.

Много често този вид споделена икономика у нас попада в сивия сектор. Затова преди време депутатите записаха промени в закона, с които ще могат да санкционират подобен вид превози.

В сивата споделена икономика влиза както размяната на билетчета за градски транспорт и пътуване на стоп, до огромния интерес към платформи и групи в социалните мрежи за споделено пътуване.

Споделената икономика у нас се развива и при бизнеса с жилища. Според последните данни на Евростат 85% от населението у нас живее в собствен дом - това са общо около 3,9 милиона жилища.

Цялата статия прочетете в Dnes.bg