Профилактиката на тунел "Ечемишка" през септември не засякла проблеми

Подобен инцидент е имало и миналата седмица на същия участък

06.02.2017 | 16:02 Редактор: Ирина Георгиева
Профилактиката на тунел

Направена през септември миналата година профилактика в тунел "Ечемишка" не е видяла нередности. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) , ден след като част от осветителната конструкция падна върху преминаващ автомобил и уби пътуваща в него жена. 

АМ "Хемус" остава затворена за неопределено време от пътен възел "Правец" до пътен възел "Витинска река" двупосочно за всички видове превозни средства. Причината е, че там се извършват следствени огледи и се установява причината защо част от осветителната конструкция е паднала.

Основната версия, по която работят експертите е корозия и умора на метала. От АПИ заявиха, че последната инспекция на тунела е правена през септември. Тогава не е установено в тръбата, в която стана инцидента да е имало някакви усложнения по конструкцията. 

Подобен инцидент е имало и миналата седмица в тунел "Ечемишка". Тогава също е паднала част от осветителната конструкция, но се е разминало без пострадали.

Движението е изключително интензивно, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Виктор Борисов, който се намира на мястото, където автомобилите се отбиват по обходен маршрут.

Шофьорите се оплакват, че пътят е изключително разбит, има много дупки, приличали на "лунен пейзаж". От фирмата, която поддържа този път обясниха, че започват авариен ремонт. Движението на товарни автомобили е забранено през този път и те трябва да преминават през Искърското дефиле или през АМ "Тракия", а оттам през Шипченския проход или Ришки проход. Въпреки това има водачи, които нарушават забраната, оплакват се от поддържащата фирма.

Нова отсечка от този обиколен път ще бъде отворена през следващите няколко дни, ако тунелът остане затворен, за да се съкрати този маршрут сега, който е около 20 км, а изминаването му е повече от час.