Част от АМ "Хемус" е затворена за неопределено време

Проверката на инцидента в тунела "Ечемишка" продължава

06.02.2017 | 13:28 Редактор: Мария Аладжова
Част от АМ

Магистрала "Хемус" остава затворена за неопределено време от пътен възел "Правец" до пътен възел "Витинска река" - двупосочно, за всички видове превозни средства. Причината за това е инцидентът в неделя в тунела "Ечемишка", когато част от осветителната конструкция падна върху автомобил и уби жена. 

След първоначалния оглед стана ясно, че корозия на желязото е довелa до трагичната развръзка. Самият елемент от тръбата на тунела е бил инспектиран през септември месец миналата година. Тогава обаче се взима решение за ремонтиране най-напред на другата тръба в посока Варна. По план ремонтът е трябвало да бъде приключен до април, a след което да започне ремонтирането и на другата част от тунела.

Днес на мястото отново ще има специализирани екипи, които разследват конкретните причини за трагедията.

В момента движението през съоръжението е изцяло преустановено. Лекотоварният трафик преминава по стария път София - Ботевград. 

Товарните автомобили също са пренасочени по обходни маршрути. Тези, които идват от Видин, Монтана и Плевен, са пренасочени през Искърското дефиле. Пътуващите ТИР-ове от София за Варна пък ще трябва да се движат по АМ „Тракия” и през Прохода на Републиката, а от Ришки проход да продължат към Северна България.

Вчера прокуратурата започна собствена проверка по инцидента в "Ечемишка". Беше също така съобщено, че съоръжението е в експлоатация от 1984 година и оттогава не е било ремонтирано.