Таванът на Националния етнографски музей протече

Случило се вчера, по време на откриването на изложбата "Различната България"

04.02.2017 | 15:49 Редактор: Мария Аладжова
Таванът на Националния етнографски музей протече

Таванът на Националния етнографски музей е протекъл вчера по време на откриването на изложбата "Различната България". От музея посочват още в съобщение до медиите, че снеготопенето на покрива на източното крило на Царския дворец е причинило течове в две от експозиционните зали на втория етаж, както и в две от наскоро обновените със собствени средства зали на първия етаж.

Директорът на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей доц. Петко Христов е съобщил, че в понеделник ръководството ще информира медиите и гражданите за пораженията и ще съобщи какви действия ще се предприемат.
От музея припомнят, че през февруари 2012 г. е приключил основният ремонт на западното крило на Двореца - мястото на Националната художествена галерия, в който са вложени 3 625 196 лв. по ОП "Регионално развитие".

Източното крило на Националния етнографски музей не е било включено в проекта. То не е ремонтирано от построяването на Царския дворец преди повече от 120 години. Сградата е собственост на Министерския съвет и институтът няма възможност да кандидатства за основен ремонт по проект, а бюджетът на БАН е крайно недостатъчен за тази цел.

Въпреки течовете, изложбата "Различната България" е била открита успешно и са присъствали повече от 250 гости. 
Кураторът Петър Кърджилов разчита в експозицията най-малко пет разказа. Първият е личната история на Асен Великов, производител на облекло и любител фотограф. Друг разказ е ценното за българския дух пространство и време на националните и международни фестивали и събори за народно творчество - пространства и времена на една наистина Различна България.

Трети акцент в изложбата е значимостта на семейството, предвид задълбочаващите се демографска и ценностна кризи в България, а четвъртият - различните роли на българската жена. Петият разказ е за символиката на традиционните български носии от различните краища на България в кадрите, подбрани от специалиста по облекло на Института д-р Анита Комитска.