Фандъкова анонсира спешни мерки за справяне със замърсяването в столицата

Сред тях са безплатен градски транспорт и ограничаване на автомобилите в София

03.02.2017 | 18:10 Редактор: Ирина Георгиева
Фандъкова анонсира спешни мерки за справяне със замърсяването в столицата

Пореден ден, в който въздухът в София е замърсен. Безплатен градски транспорт, както и ограничаване на автомобилите в столицата в дните с най-мръсен въздух. Това са част от спешните мерки, които кметът Йорданка Фандъкова анонсира във връзка със замърсяването в столицата. 

Пътна полиция и автомобилната агенция ще проверяват и спират колите на дизел, които се движат без катализатори, а униформени ще следят дали в гетата се горят гуми. 

През изминалата нощ въздухът в София достигна нива на замърсеност 7-8 пъти над допустимото. Най-мръсен въздух дишат жителите на "Дружба", "Павлово" и "Красно село". 

Според кмета на столицата фактът, че най-високите нива са отчетени през нощта, говори, че най-големият проблем е битовото горене. 

Причина за замърсяването е и движението на автомобилите. Обсъжда се възможността за обявяване на дни с безплатен градски транспорт, за да се ограничи трафикът. 

Столичната управа предлага и спиране на колите без катализатори и обозначаване със стикери на автомобилите според нивата им на замърсяване. 

Предвижда се и увеличаване броя на станциите, които изследват какъв въздух дишаме.

Повече за проблема с мръсния столичен въздух - в репортажа на Ива Григорова: