Смяна на караула: Радев встъпва в длъжност

Гледайте церемонията на живо по Bulgaria ON AIR

22.01.2017 | 09:17 Редактор: Мария Аладжова
Смяна на караула: Радев встъпва в длъжност

Точно в 11 часа ще бъде дадено началото на церемонията по встъпването в длъжност на новия президент на България - Румен Радев. Тя ще се състои на пл. "Св. Александър Невски". Всеки, който иска да присъства на събитието, трябва да дойде на площада не по-късно от 10.15 часа.

Мерките за сигурност са изключително затегнати - изградени са контролно-пропускателни пунктове, в София е въведена организация на движението, като на много места е забранено преминаването и паркирането на автомобили.

Местата за гражданите ще бъдат откъм тротоара на ул. "Оборище" срещу паметника на цар Самуил и пред главния вход на храм-паметника "Св. Александър Невски". Преди да бъдат допуснати до там обаче, посетителите ще преминават през задължителна проверка:

"Забранява се внасянето на огнестрелно или хладно оръжие, както и на други предмети, предназначението или употребата на които би застрашило обществения ред, както живота и здравето на присъстващите", припомнят от МВР.

В 10.45 часа пред Паметника на незнайния войн ще бъдат построени представителните части на Българската армия. Първо отиващият си президент ще приеме рапорта на началника на караула, ще се поклони на Националното знаме, ще обходи строя и ще поздрави почетния караул. След него това ще стори и новият президент.

Очаква се на площада Плевнелиев и Радев да произнесат слова.

Малко след 12 часа в Гербовата зала в Президентството ще бъде направена официална снимка на двамата президенти и ще бъде предадена властта на новия държавен глава Радев.

Гледайте церемонията на живо в ефира на Bulgaria ON AIR!