Румен Радев заяви, че ще бъде президент на всички българи

Борбата с корупцията, неграмотността и несправедливостта са само част от приоритетите на новия държавен глава

19.01.2017 | 11:43 Редактор: Луиза Божинова
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Потвърждаване на стратегическия избор за членството на България в ЕС и НАТО, формиране на външна политика в България, а не извън нея, борба с корупцията, неграмотността и несправедливостта, са част от приоритетите, които новоизбраният президент Румен Радев обяви в първото си слово пред Народното събрание.

Новият държавен глава благодари за доверието да бъде начело на държава с 13-вековна история, минути след като се закле като президент.

Той декларира, че ще бъде президент на всички българи и няма да ги дели по партийна принадлежност и етнос.

Новият държавен глава поиска промяна на избирателната система според гласа на българите на референдума от шести април. Той се застъпи за намаляване на партийните субсидии, но в разумни граници, както и за въвеждане на избирателна система, която няма да създаде повече проблеми от тези, които ще реши.

Новият държавен глава обясни, че референдумът ясно е показал, че българите искат личности в парламента и ограничаване на партийните субсидии.

“Парите за партиите трябва да се ограничат чувствително, но с ясното съзнание, че лишени от разумно финансиране, партиите ще станат още по-зависими от лобистки и външни фактори“, каза той.

В словото си Радев акцентира на липсата на справедливост, която се изразявала в контраста между бедни и богати, между столицата и селата, в безнаказаната корупция и злоупотребата с власт.

“Несправедливостта е сред основните мотиви за емиграция“, каза Радев.

Той акцентира и на състоянието на правосъдието у нас, което се критикува както от гражданите в страната, така и от наблюдателите в Европа. “Съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание“, каза Радев и поиска независимо и бързо правосъдие.

Според него обаче само промяна в съдебната власт няма да реши проблемите, защото е нужен комплексен подход.

Той отдели сериозно място в словото си за образованието, науката и културата.

“Образованието би трябвало да съдейства за равен старт на българските деца. Тук има формален учебен процес, ранно отпадане и неграмотност“, каза Радев. “Нужни са обединените усилия на държавата и бизнеса, нужни са млади хора не с наизустени знания, а със собствено мнение и обективност“, добави още държавният глава.

Потвърждавайки членството на България в ЕС и НАТО, Радев допълни, че ефективното членство предполага отстояване на националния интерес и активно участие в изработване на общите решения.

“Външната политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратно“, каза новият президент и допълни, че България има потенциал да засили активната си роля в Югоизточна Европа.

По време на изказването на Радев се чуваха неодобрителни реплики от депутатите в залата. "Имате още седмица", обърна се към тях новият президент. Част от избраниците, сред които тези на Валери Симеонов и част от РБ, напуснаха залата.

Новият президент Румен Радев и вицето му Илияна Йотова получиха поздравления от всички министри в оставка, както и от депутати от различни парламентарни групи. Лидерът на БСП Корнелия Нинова също получи букет и здраво ръкостискане от министрите.

Най-искрени в поздравленията си естествено бяха червените депутати.

Шефката на парламента Цеца Цачева също им пожела успех на президентската двойка и коментира, че в настоящата сложна външна и вътрешна обстановка това въобще не е само фраза.
От думите на Радев пък се разбра, че на този парламент му остава още една седмица живот.
В първите дни на мандата си той трябва да разпусне Народното събрание, да насрочи предстоящите избори и да назначи служебно правителство.

"Така за няколко месеца президентската институция ще носи отговорност зя цялата власт. Вие трябва да сте коректив и опора на служебното правителство", обърна се Цачева към Радев.