Синоптик от БАН: Температурите вече започват да се повишават

От утре в страната е обявен зелен код

12.01.2017 | 14:00 Редактор: Жанета Нейкова
Синоптик от БАН: Температурите вече започват да се повишават

След снежните преспи нов студ скова страната. Опасно ниски температури и силен вятър за днес в Северна и Източна България. Жълт код за опасно студено време е обявено в 13 области. Какво да очакваме от времето? Информация ни дава синоптикът Боряна Маркова от Националният институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките (БАН).

"Тази нощ температурите бяха много ниски, но вече започнаха да се повишават. В района на Ахтопол температурата в момента е +1 градус, казва синоптикът. Очакваме температурите тази нощ да са -10 и -5 градуса, а утре да се повишат +1, +6 градуса, като за София се очаква да е +3", информира Маркова за Новините ON AIR.

"През изминалото денонощия температурите в страната бяха между -20 и -3 градуса, най-студено беше в Златица - минус -25. В Перник беше -21, в София -17". Тя поясни, че все още е обявен жълт код, тъй като "очакваме северозападният вятър да се усили, а за утре вече е зелен код за цялата страна". 

За това каква ще бъде зимната обстановка утре, синоптикът от БАН заяви, че "днес все още има снегонавявания, но това не важи и за утре, тъй като вятърът ще бъде предимно южен. Вече няма да има снегонавявания на места, северно от планините температурите ще се повишат, поради южния вятър", допълни Маркова.

Относно какво ще бъде времето през почивните дни, Боряна Маркова каза, че : В петък срещу събота от запад на изток ще вали дъжд в планинските райони, вятърът ще е доумерен. Постепенно до края на деня отново ще започне да застудява. Дъждът в Предбалкана и, най-късно в Източна България, ще преминава в сняг. Има условия за поледици в този ден. В неделя валежите ще спрат, но ще има доста заледявания".

Синоптикът коментира, че зимната обстановка в България е типична за този сезон, тъй като "през последните години забравихме какво е зима". И допълни, че "януари ни напомни за зимата в умерени граници".