Стефан Софиянски: На 10-ти януари бяха българи срещу българи и беше много мъчително

По време на събитията през 1997 година има и ранени

10.01.2017 | 21:10 Редактор: Мария Аладжова
Стефан Софиянски: На 10-ти януари бяха българи срещу българи и беше много мъчително

Днес се навършват 20 години от събитията на 10 януари 1997 година, когато протестиращи обградиха Народното събрание и се опитаха да подпалят сградата.

По време на събитията има и ранени. Това е най-бурният епизод от уличния натиск, започнал още в края на 1996 г., за пълно оттегляне на БСП от властта след оставката на правителството на Жан Виденов.

"Аз нямам добри спомени от онези времена, тогава бяха българи срещу българи и беше много мъчително", спомня си Стефан Софиянски.

"Тогава взехме решение да организираме жива верига пред НС, с настояване за нови избори и оставка на Народното събрание", разказва Димитър Манолов.

Като една от основните причини за протестите се сочи тежката икономическа ситуация и хиперинфлацията.

Сегашните участници от събитията, и от лявата, и от дясната страна са съгласни, че от гражданска война опасност не е имало.

Продължават да са разилчни обаче оценките за решението на Георги Първанов и Николай Добрев да извадят БСП от властта през февруари.

Вижте припомняне на събитията и коментари към тях в репортажа на Мария Папазова и операторите Петър Симеонов и Ангел Пешков: