Лекари от Враца отвориха дежурен медицински кабинет

Лекарите сами се организирали, за да осигурят помощ на пациентите си

04.01.2017 | 17:48 Редактор: Мария Аладжова
Лекари от Враца отвориха дежурен медицински кабинет

Дежурен медицински кабинет във Враца "замества" общопрактикуващите лекари по време на почивните дни и през нощта. Лекарите сами се организирали, за да осигурят помощ на пациентите си.

Част от общопрактикуващите лекари били принудени да намерят вариант за пациентите си, тъй като в края на месец ноември разбрали, че договорът им със Спешния център в града няма да бъде подновен. 

"Събрахме няколко колеги семейни лекари да търсим вариант, за да може пациентите ни да не усетят тази промяна", разказва д-р Емил Миленков, който е председател на Дружеството на общопрактикуващите лекари във Враца.

Кабинетът приема пациенти от първия ден на 2017 година. Още в първото денонощие посетителите били над 30 души. Първа още в полунощ била майка с бебе, което вдигнало температура.

Реално обаче това не е дублираща дейност на тези, които извършва Спешния център.

"Не говорим тук за спешност, не говорим за неотложност. Говорим за най-обикновените неща като болежки и оплаквания, където притесняват пациента", обяснява д-р Саид Дауд. Поради тази причина хората са доволни от инициативата, защото не чакат уморително дълго пред спешния център заради най-обикновена температура.

Сега предстои, след преговори с общината, в близост до кабинета да бъде отворена денонощна аптека, тъй като такава във Враца няма.