Новата година започва с празничен концерт в НДК

Той ще бъде дирижиран от Мартин Пантелеев

01.01.2017 | 11:27 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

Първият ден от новата година ще бъде отбелязан с концерт в зала 1 на НДК-а. Известният диригент и композитор Мартин Пантелеев е на българска земя, за да зарадва всички с магията на симфоничната музика.

Преди време един от най-известните ни диригенти изнесе турне в Северозападните региони на България. В места, където симфоничната музика рядко присъства. Негова бе каузата да опровергае схващането, че класическата музика не е за всеки.

Днес обаче Мартин Пантелеев е с нова кауза - тази да внесе надежда и настроение на всички през новата 2017 г. - в Зала 1 на НДК-а на 1 януари.

"На това турне бях много самотен на сцената, само с моята цигулка, а тук имам възможността да работя с моите прекрасни колеги от софийски фестивален оркестър. За мен е огромна чест да работя с тези музиканти", разказа Пантелеев.

Вдъхновен от брат си Веско Ешкенази, маестро Пантелеев започва да свири на цигулка едва на 4 години - цигулар, диригент и композитор, съчетани в един талант. Той прославя България по целия свят. Един от многото му успехи е дирижирането на Кралската филхармония в Лондон.

"Много е трудно да се обясни какво е да си диригент. Това е една мисия, която продължава цял живот", споделя Пантелеев.

"30 години по-късно" е Новогодишен концерт традиция, който събира едни от най-добрите български творци, за да пресъздадат емоцията от творенията на Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Игор Стравински и много други.