Столичани не харесват коледната украса

Граждани смятат, че Столична община не прави достатъчно за празничното настроение

19.12.2016 | 20:56 Редактор: Жанета Нейкова
Столичани не харесват коледната украса

В голяма част от европейските градове пускането на празничните лампички се е превърнало в традиция, която създава настроение и донася хиляди евро приходи на общинската хазна от туризъм. В София запалването на коледната елха е просто част от културния календар.

"За съжаление коледната украса в София почти липсва, няма достатъчно коледни инициативи, в кварталите няма нищо организирано, което да събужда коледния дух, смятат от НПО Спаси София. А предвид, че имахме една тежка година, трябваше тази година поне да се направи нещо повече за най-тъжната нация в света". 

Столичната украса е еднотипна, а денем невидима, според гражданите. Най-красивите елементи са предоставени от спонсори, а настроението, което е цел на украсата, общината оставя на самите жители. 

"Част от украсата е свръзана и със спонсори, които я поставят за своя сметка, за което сме им благодарни. Винаги може да се иска и повече, но в крайна сметка важно е настроението", коментира заместник-кметът на район Сердика. 

В търсене на коледното настроение, Лили и семейството й са на обиколка с коледния трамвай - една от малкото
празнични атракции в София.   

"Като отидем някъде в чужбина, много голямо впечатление ни прави окрасата  - дали коледна, дали великденска. Просто създава много хубаво настроение", смята Лили.