Стартира благотворителният Коледен базар срещу глада и пилеенето на храна

В националната кампания на "Не хаби - дари" се включиха редица доброволци от хранителния бранш

19.12.2016 | 18:46 Редактор: Жанета Нейкова
Стартира благотворителният Коледен базар срещу глада и пилеенето на храна

Всяко четвърто дете у нас гладува, а над 1,5 милиона българи живеят под прага на бедността. Това са стряскащите данни на Българската хранителна банка и Националния статистически институт (НСИ).

Затова в дните преди празниците беше открит благотворителен Коледен базар срещу глада и пилеенето на храна. Той е част от Националната кампания "Не хаби – дари", в която се включват редица доброволци от хранителния бранш.

Всеки българин годишно изхвърля средно по 80 кг храна, две трети, от която е годна за консумиране. Това означава общо 670 000 тона годна храна, която отива в контейнерите. А в същото време всяко четвърто дете у нас гладува. 

"Насочваме тази кампания към всички българи с идеята да ги накараме да си замислят за това колко храна годишно унищожават", каза омбудсманът Мая Манолова. 

Кампанията ще включи много и различни инициативи, които са начини да се възпитава респект, уважение и любов към храната. Различни механизми, чрез които хората, които имат различна храна да могат да я споделят с тези, които нямат. С подобни кампании през миналата година е осигурена храна за над 20 хиляди хора. Основните дарители са ресторантите и големите хранителни вериги. 

"Целта на кампанията е да промени мисленето на всеки един човек, така че той да се замисля не само колко и какво консумира, но и какво количество храна купува от магазина",  коментират организаторите. 

Събраната храна се разпределя между различни организации - социални домове и центрове за настаняване от семеен тип, както и за деца без родители. В централната част на Женския базар в София, всеки желаещ има възможността да стане част от благотворителния Коледен базар.