Совалките за ново правителство продължават

От ГЕРБ държат на 100% мажоритарен вот, Реформаторите запазват мълчание

16.12.2016 | 16:40 Редактор: Тодор Петров
Совалките за ново правителство продължават

Совалките за ново правителство в това Народно събрание продължават. ГЕРБ държи на въвеждането на 100% мажоритарна система в два тура като условие за съставяне на ново правителство. 

Тезата беше лансирана вчера от премиера в оставка Бойко Борисов. От СДС - основната партия от Реформаторския блок, която държи на нов кабинет в този парламент, засега имат едно наум за това условие. 

"Държим на 100% мажоритарен вот", категоричен бе Цветан Цветанов от ГЕРБ. 

Останалите партии от Блока засега запазват мълчание. От ДСБ вече обявиха, че изборите са по-добрият изход. Другите партньори в управлението от Патриотичния фронт, отидоха на спешна среща при премиера в оставка веднага след връщането му от Брюксел. След нея обаче запазиха пълно мълчание. 

От СДС са съгласни и на кабинет с кратък живот, който да промени изборното законодателство и да подготви председатеството на България на ЕС. От опозицията в лицето на БСП и ДПС засега не виждат голям шанс за успех на подобен кабинет.

За избор на правителство е необходимо обикновено мнозинство, така че ГЕРБ и Реформаторите имат достаттъчно депутати, ако останалите партии решат да им направят услуга с нисък кворум.