Правителството обяви 12 декември за Ден на национален траур

Седем души загинаха, а 29 бяха ранени при експлозия на цистерни в Хитрино

12.12.2016 | 08:00 Редактор: Луиза Божинова
Правителството обяви 12 декември за Ден на национален траур

Заради трагедията в Хитрино правителството в оставка обяви 12 декември за Ден на национален траур. Националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина. 

Междувременно Mинистерският съвет ще проведе извънредно заседание днес, за да обсъди мерките за справяне с последиците от инцидента. 

Седем души загинаха, а 29 бяха ранени при експлозия на цистерни с пропилен и пропан-бутан в шуменското село в събота сутринта, след като товарен влак дерайлира в района на гарата. Осем от ранените остават за лечение в шуменската болница. Трима от тях са настанени в интензивно отделение. Тежко остава състоянието на 7 души, настанени в две варненски болници. 

Всички жители на Хитрино – около 1000 души са евакуирани. Повечето от тях са настанени при близки и в кризисни центрове, създадени от община Шумен. Създадени са четири полицейски контролно-пропускателни пункта, откъдето хората ще бъдат поемани и съпровождани да нахранят животните си. 

Обявеното бедствено положение ще остане в сила до приключване на операцията по обезвреждане на цистерните. Към момента няма данни за обгазяване, увериха от регионалната инспекция по околна среда и води, които правят постоянни замервания за въздуха. 

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913 
BIC: UNCRBGSF 
Банка: УниКредит Булбанк