Прокуратурата с акция срещу надстрояването

Остъклените балкони - остават

30.11.2016 | 18:26 Редактор: Васил Детелинов
Прокуратурата с акция срещу надстрояването

Прокуратурата с акция срещу незаконното надстрояване. Ще бъдат премахнати всички нередовни стоежи в 5 от големите градове. Остъклените тераси остават. А общинарите тръгват на седмични проверки.

В бургаския квартал „Меден Рудник” балконите са масово остъклени. Някои от тях са направени с нови дограми, други с обикновени винкели. Слухът, че прокуратурата започва проверки колко са законно остъклените тераси, притесни жителите на комплекса. Никола Петров има две остъклени тераси в жилището си. По думите му трябва да се бутат само тези, които загрозяват фасадата.

"Тези които са с винкел направени ще ги развалят, те ги развалят сега, но да не развалят тези, които са с хубавата дограма. Искам да остане тази, която е направи прилично , а тези които не са прилично да се махнат"

Терасата на Никола, както и хилядите други в цялата страна няма да бъдат премахнати. последните поправки в закона за устройство на територията го позволяват. Проверката на прокуратурата е отркила нарушения в 350 сгради в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Там собствениците им са надстроили етажи, изправили скусявания на тавани и още куп архитектурни промени, които не са разрешени в инвестиционните проекти. ДНСК е издала 57 заповеди за премахване. 36 вече са изпълнени.

"Проверката разпоредене от прокуратурата не обхваща случаите на остъкляване на тераси и балкони. законът за устройство на територията от 20015 година казва, че за това преустройство не се иска разрешение от ДНСК. Надстройки са случаите,  в които се надграждат етажи, примерно. Най -често се случва етажи, за които няма разрешение. В случайте, когато това е извън инвестиционните проекти и разрешителното за строеж. Това е незаконно надграждане на жилищни помещениея"-обясни зам.-главния прокурор Ася Петрова.

Проверката на прокуратурата показва още, че повечето общини са занижили контрола. В София почти не се правят. А препоръката на държавното обвинение е такива да се извършват всяка седмица.

Още в репортажа на Васил Детелинов.