Бахир Янурал: Исках да запазя българското знаме, не да го паля

Прокурорът твърди обаче, че афганистанецът е разпознат от няколко полицаи

27.11.2016 | 16:28
Бахир Янурал: Исках да запазя българското знаме, не да го паля

Не съм хвърлял в огъня българското знаме. Аз го свалих от пилона в бежанския център, за да го запазя и предам на полицаите. Не видях кой ми го взе от ръцете и го запали. Това каза в своя защита Бахир Янурал пред спецсъда, който решава дали да го задържи за постоянно.

Според прокуратурата чужденецът е бил разпознат от полицаи, че на 24 ноември, около 12:30 подканвал тълпа около него да хвърлят камъни срещу униформени.

Има данни, че задържаният е свалил и хвърлил българското знаме в наблизо намиращ се огън, заяви прокурор Калин Близнаков след разпита на афганистанеца.

По отношение на това, че се оказва, че има постоянен адрес в кв. "Суходол" в столицата Близнаков заяви, че няма информация.

"Това защитникът го сподели", уточни той като коментира, че задържаният няма никакви документи. "И от материалите по досъдебното производство няма данни същият да има постоянен адрес на територията на България", обясни Близнаков. По думите му към момента свидетелите се намират в провинцията.

Освен това Близнаков посочи, че съдът има информация, че именно задържаният е свалил знамето от пилон, който се намира пред столова в бежанския център, но добави, че на по-късен етап ще ги предостави.

"Той отрича всички обвинения, които са му повдигнати. Задържаният твърди, че е искал да съхрани знамето, това е неговата защитна версия", поясни Близнаков.

По думите му обаче задържаният е свалил знамето, хвърлил го е на земята, след което го е взел и го е хвърлил в горящ наблизо огън. "Той категорично е разпознат от няколко полицейски служители като лицето, което е извършил тези действия, затова са му повдигнати обвинения", добави той.

Прокурор Калин Близнаков казал още, че ако афганистанецът бъде пуснат на свобода, той ще избяга от българското правосъдие. В подкрепа на това обвинителят цитира информация от миграционните власти, че чужденецът иска да отиде във Франция. У нас той е бил задържан на българо-сръбската граница, в опит да я премине незаконно.

Четете още новини в Dnes.bg