Остават дни до Световното първенство по карате киокушин

Участниците са над 1000 в три възрастови групи от 33 държави, заяви сенсей Стоян Димов за Bulgaria ON AIR

25.11.2016 | 21:45 Редактор: Ирина Георгиева
Остават дни до Световното първенство по карате киокушин

Подготовката на националния отбор за V Световно открито първенство по карате киокушин за юноши и девойки е във финална фаза. Състезанието се организира от Българската карате киокушин федерация и ще се проведе на 3 и 4 декември в Двореца на културата и спорта във Варна. 

По думите на треньора на националния отбор сенсей Иван Иванов, тренировките са продължили близо 3 месеца, а проверка на основното ядро на националния отбор е направена по време на Международния турнир по карате киокушин в Унгария. 

"За нас това, че Световното първенство по карате киокушин ще се провежда в България, е предимство. Освен твърдото ядро, което е съставено от титулярни състезатели с доста голям международен опит въпреки младата си възраст, можем да изпробваме доста нови състезатели, доста нови надежди и се надяваме, че това ще даде хубав резултат и ще можем да открием още състезатели, които в бъдеще ще могат да представят страната", заяви сенсей Иванов.

В ядрото на националния отбор има потенциални медалисти. Това са световните шампиони от Москва през 2014 г. - Кристиян Станков и Валерия Лозанова, както и Мария Чепилова (2013 г.). 

На Световното във Варна се очаква да пристигнат над 600 състезатели от цял свят. 

"Най-голямата конкуренция - това са японци и руснаци, както и страни от Унгария, Армения, Казахстан, които също са на високо ниво. Специално при юноши и девойки се представяме доста добре. Бих казал равностойно", заяви сенсей  Живко Андреев.

При тренировките от състезателите се изисква да покажат не само добра техника, но да са добре психически и физически подготвени за голямото състезание. По думите на двамата треньори младежите трябва да знаят, че излизат и играят за победа.
 
По думите на сенсей Стоян Димов (изпълнителен директор на БККФ), участниците са над 1000 в три възрастови групи от 33 държави.

"Българският отбор се състои от 60 юноши и девойки във всички възрастови групи и са наистина най-силните бойци на България", заяви сенсей Стоян Димов.

Специални гости ще бъдат лидерите на всички организации, които обединяват и съставляват борда на Kyokushin World Union, разкри той. Според него изненадите ще бъдат в зрелищния бой.