Изграждат нов контролно-информационен пункт на Седемте рилски езера

Той ще е близо до хижа "Рилски езера" и ще дава възможност на парковата охрана да изпълнява по-ефективно дейността си

19.11.2016 | 17:08 Редактор: Ирина Георгиева
Изграждат нов контролно-информационен пункт на Седемте рилски езера

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) ще предостави 315 600 лева на Национален парк "Рила" за изграждане на контролно-информационен пункт в района на Седемте рилски езера, съобщава Министерството на околната среда и водите. Той ще е близо до хижа "Рилски езера" и ще дава възможност на парковата охрана да изпълнява по-ефективно дейността си.
 
Поради своята специфика и уникално биоразнообразие, циркусът на Седемте езера е обявен за "зона за ограничаване на човешкото въздействие".  След пускането на лифта до хижа "Рилски езера" обаче това е най-посещаваната територия в границите на парка.

Това е и районът с най-много нарушения, тъй като туристите невинаги се съобразяват със съществуващите правила, казват от МОСВ. В зоната например е забранено брането на цветя и билки, къпането в езерата, използването на движението с АТВ-та и други транспортни средства, но тези ограничения не се спазват, затова се налага засилване на контрола.
 
В центъра ще се дава информация на посетителите за туристическите маршрути, местните забележителности, биоразнообразието и правилата на поведение. В пункта ще има и дежурна група от планински спасители за бърза реакция при възникване на инциденти.

В Плана за управление на Национален парк "Рила" е предвидено създаване на мрежа от охранителни контролни пунктове. До момента са изградени три  - в КИП "Бели Искър", КИП "Нехтеница" и КИП "Белмекен".

Прочетете още по темата в Investor.bg