Борисов: Подавам оставка на правителството в първия работен ден

Мотивът на премиера да сдаде властта е липсата на мнозинство в парламента

13.11.2016 | 21:30 Редактор: Тодор Петров
Борисов: Подавам оставка на правителството в първия работен ден

Премиерът Бойко Борисов спази предизборното си обещание и обяви, че подава оставката на правителството. Той ще я внесе в парламента в първия му работен ден.

Мотивът на Борисов да си тръгне са резултатите от президентските избори, които според него са показали, че управляващите нямат мнозинство в парламента.

За втори път Бойко Борисов подава оставка. На 20 февруари 2013 г. той се отказа от властта заради протестите на "Орлов мост".

"Ние имаме достойнство, чест. Властта ни я е дал народът, днес му я връщаме", заяви тогава Борисов и допълни, че не желае кръв по улиците.

Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент, ограден с ограда. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода, ако трябва да се пазим от народа, заяви Борисов през 2013 г.

Борисов иронично поздрави и благодари на ДПС и ДСБ за подкрепата, която са оказали на подкрепения от БСП ген. Румен Радев.

"Категорична е победата на Радев, категорично е и желанието на БСП да управлява", каза още премиерът.

Борисов поздрави Румен Радев и Илиана Йотова за победата и обяви, че има нова политическа ситуацията в България. Той изрази съмнение, че дори бюдежтът ще бъде приет.

Премиерът обяви и че партията му е за свикване на Велико Народно събрание, което да промени избирателната система както е поискал народа с участието си в референдума.

Лидерът на ГЕРБ съобщи, че е за мажоритарно гласуване, 0 лева държавна субсидия и намаляване на броя на депутатите на 120.

Има твърдо заявено мнозинство - БСП, ДПС, ДСБ и други. Те могат в рамките на този парламент да нaправят правителство. Ние ще осигурим кворум, каза още премиерът.

Трябваше да се съобразявам с прищевките и на реформаторите, и на патриотите. Надявам се тези, които ни упрекваха в задкулисие с БСП да ни се извинят. Ще подкрепяме политиките, които смятаме за правилни, ще направим анализ в партията и в страната. Ще потърся много сериозна отговорност.

Радан Кънев направи всичко възможно център-дясното да се разбие, каза още Борисов. По думите му референдумът е показал, че 3,5 млн. души искат промяна. Явно свикването на ВНС е задължително. Явно политическата класа в този й вид не е добре. 

"Виждам много грешки в ГЕРБ, но ние се учим от грешките си. Усещам всеки сигнал с кожата си", заяви Борисов.