ЦИК проверява Борисов - твърди се, че е агитирал

Комисията е изискала от СЕМ съответния материал, за да може да прецени дали в сигнала има данни за извършване на агитация

13.11.2016 | 16:09 Редактор: Ирина Георгиева
ЦИК проверява Борисов - твърди се, че е агитирал

42 са сигналите и жалбите за нарушения към този момент, постъпили в ЦИК. Най-голямата част от тях са свързани с нарушения в организацията на работа в СИК и като цяло свързани с гласуването.

Същевременно от Комисията проверяват няколко жалби, че премиерът Бойко Борисов е агитирал днес, в деня на балотажа.

"По отношение на предизборна агитация има няколко еднородни сигнала, които са свързани с изявления на премиера след упражняване на правото му на глас. Твърди се, че е извършена предизборна агитация. ЦИК изиска от СЕМ съответния материал, за да може да прецени дали в сигнала има данни за извършване на агитация, тъй като към сигнала не беше приложен никакъв доказателствен материал. Това са жалбите и сигналите, които са постъпили към момента. Няма сигнали за нарушение на изборния процес в гласуването извън страната", съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

По думите й жалбите са подадени заради изявлението на Борисов пред училището в Банкя, че подкрепеният от БСП Румен Радев не е независим кандидат, защото от едната му страна била Корнелия Нинова, а от другата Илияна Йотова.

Припомняме ви, че Борисов коментира пред журналисти, че макар всички проучвания да дават преднина на кандидата на БСП за държавен глава, премиерът се надява, че изходът от вота ще е в полза на Цачева.

"Държавният глава е първата фигура в държавата и ако вотът на хората е такъв, това означава, че трябва веднага да се отиде на преформатиране на цялото политическо пространство. Хората ясно да си дадат сметка", призова Борисов.

Според него днес избирателите ще покажат дали искат стабилност и повтори тезата си, че ще подаде оставка веднага, ако ГЕРБ загуби тези избори.

По данни на ЦИК избирателната активност в страната към 13 часа е 27,2% и се запазва по-висока от тази към същия час на първи тур. Тогава активността е била 26,2%.

Най-активни са били в Смолян 32,69 на сто от гласоподавателите са отишли до урните. Най-ниска е била активността в Кърджали - 17,34 на сто от избирателите са гласували към 13 часа.

Един от най-честите въпроси и сигнали, задавани към ЦИК, както и зрителски сигнали, е свързан с по-късата и по-малката бюлетина в деня за балотаж, тъй като в нея присъстват имената на двете кандидат-президентски двойки, както и опцията "Не подкрепям никого". Много от избирателите се притесняват от това, че при пускането на бюлетината в урната, тайната на вота може да бъде разкрита.

Междувременно в столичния район "Младост" освен президент и вицепрезидент избират и кмет на района. Там активността към 13 часа е била 28,24%, което са около 25 000 души, които са отишли до урните днес.