27 сигнала за нарушения са постъпили до момента в ЦИК

Избирателната активност към 10:00 часа на балотажа е по-висока с около 25 000 гласа от тази на първи тур към същия час

13.11.2016 | 13:21 Редактор: Луиза Божинова
27 сигнала за нарушения са постъпили до момента в ЦИК

До момента в ЦИК са постъпили 27 сигнала за нарушения. Част от тях са свързани с нарушения по време на работата на избирателните комисии, свързани с гласувания. 

Много са запитванията, постъпили и в ЦИК, както и сигналите от зрители на Bulgaria ON AIR, свързани с бюлетината в деня на балотажа и по-скоро с това, че в нея днес присъстват имената на двете кандидат-президентски двойки, както и третата опция - "Не подкрепям никого".

Поради тази причина и бюлетината днес е доста по-късна от тази, с която гласувахме на първи тур. Това притесни част от гласоподавателите, че при сгъването й и при пускането й в урната, може да се разкрие тайната на вота. 

Затова от ЦИК обясниха, че след поставянето на втория печат, избирателите могат да сгънат бюлетината повторно, за да не се притесняват, че ще бъде разкрито за кого всъщност са гласували те.

10,59 е избирателната активност в деня на балотажа към 10:00 часа. Активността на втори тур е по-висока с около 25 000 гласа от тази, която имахме на първи тур към същия час. Тогава тя е била 10,23 на сто.

Най-активни към първите три часа са били в Хасково - 14,12% от имащите право на глас са отишли до урните там. Най-ниска пък е активността в Пловдив, където правото си на глас са упражнили 6,24%. 

Последни данни за това каква е била активността към 13:00 часа ще стане ясно на брифинг от страна на ЦИК в 13:45 часа.