Три часа след началото на изборния ден - 7 сигнала за нарушения

Пристигнали са всички изборните книжа в Сакраменто и Сан Франциско

13.11.2016 | 11:08 Редактор: Луиза Божинова
Три часа след началото на изборния ден - 7 сигнала за нарушения

Три часа и половина след началото на изборния ден, сигналите за жалби и нарушения, постъпили в Централната избирателна комисия (ЦИК), са седем.

"Една част от тях са във връзка с това, че бюлетината при сгъването само един път не е имало възможност да се отвори и да бъде разкрит вотът на избирателя", каза говорителят на ЦИК Александър Андреев пред Bulgaria ON AIR. "Другите сигнали са свързани с това, че граждани са пожелали да гласуват по настоящия си адрес, без да са подали заявление за гласуване по такъв. В този случай Изборният кодекс е категоричен, че те нямат право да гласуват в секции по настоящия си адрес, освен в случаите, в които това са ученици или студенти, които редовно се обучават. Има и един сигнал във връзка с предизборна агитация по една електронна медия", допълни Андреев.

На въпрос затова как се развива казусът с доставка на бюлетини в чужбина, говорителят на ЦИК съобщи, че по отношение на секциите в Сакраменто има информация от външното министерство, че са пристигнали всички изборни книжа и материали и няма пречка да започне нормално изборният ден. Същото се отнася и за секцията в Сан Франциско, където от съседна секция са предоставени бюлетини за гласуване.