Борисов отложи евентуалната оставка на кабинета си за след балотажа

Премиерът увери, че ако тогава Цецка Цачева не спечели, ГЕРБ излиза от управлението

07.11.2016 | 14:40 Редактор: Луиза Божинова
Борисов отложи евентуалната оставка на кабинета си за след балотажа

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отложи евентуалната оставка на кабинета си за след балотажа. Късно снощи Борисов обяви - ГЕРБ има сили да спечели на втория тур, ако не успее, страната отива на предсрочни избори.

Вероятно в духа на изказването на Борисов и резултатите в късния следобед се "роди" слухът, че премиерът събира министрите от кабинета. Заговори се, че е възможно часът на разбор да се случи в дома му в Банкя. Слухът не беше потвърден, но на тези избори ГЕРБ за първи път отложиха изявлението си с повече от четири часа. 

"Първият тур казах, ако ГЕРБ не е първа политическа сила. Коя е първата политическа сила!? Това не е БСП, това е инициативен комитет. И въпреки всичко ние имаме морал", заяви премиерът. 

Борисов увери, че ако на балотажа Цецка Цачева не спечели, ГЕРБ излиза от управлението. 

"До следващия понеделник това, което съм казал, ако загубим на балотажа, отиваме на предсрочни избори или по-точно излизаме от управлението", подчерта министър-председателят. 

На втори тур ГЕРБ не приемат подкрепа само от ДПС. 

"Много е важно да знам какво правим на втори тур. Каква България искаме да видим? Дали България, изолирана от международната общност, каквато беше при БСП, или една уважавана България, чийто глас се чува", каза Цецка Цачева. 

Борисов призова за пълна мобилизация. А ако правителството все пак не подаде оставка, премиерът не мисли за преформатиране на подкрепящото мнозинство. 

"Изненадата са резултатите на Реформаторите. Очаквах повече от тях", коментира Борисов. "Патриотичният фронт даде такъв вот, защото говорят неща, които знаят, че няма как да станат", допълни той.