"Алфа Рисърч": Разликата между Цачева и Радев се топи

Очертава се висока избирателна активност от 69%

04.11.2016 | 13:48 Редактор: Луиза Божинова

Изходът от президентската надпревара ще се реши на втори тур, в балотаж между кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева и подкрепения от БСП Румен Радев. Налице е обаче драматично сближаване на позициите между двамата. 

Това показват резултатите от последното изследване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 31 октомври - 02 ноември. 

Голямата интрига остават Цецка Цачева и Румен Радев, като прогнозният резултат показва преднина за кандидата на ГЕРБ с по-малко от 4%. С голяма вероятност трети е кандидатът на националистите Красимир Каракачанов. Той мобилизира подкрепа от около 12.5%. 

Силна динамика показва проучването при следващите по ред кандидати - Веселин Марешки и Пламен Орешарски. Марешки събира 7.1%. Подкрепеният от ДПС бивш премиер успява да достигне до 6.9%. 

Трайчо Трайков и Ивайло Калфин имат почти равен прогнозен резултат от малко над 5%. След тях се нарежда и Татяна Дончева. 

За първи път на президентски избори в България двамата водещи на първи тур кандидати събират под 50 на сто от вота на избирателите. Очертава се висока избирателна активност от 69%.

*****************************************************************************************************************************

Настоящото изследване е проведено в периода 31 октомври – 02 ноември 2016г. от Алфа Рисърч по поръчка и заплатено от Нова телевизия. Проучването е проведено сред 1034 пълнолетни граждани от цялата страна.

Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци.

Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.