Плевнелиев в атака: Русия опитва да раздели и отслаби Европа

Правилата да важат за всички, иначе няма да има мир, категоричен е президентът

04.11.2016 | 12:25 Редактор: Тодор Петров
Плевнелиев в атака: Русия опитва да раздели и отслаби Европа

Русия се опитва да раздели и да отслаби Европа. Това мнение изрази президентът Росен Плевнелиев в интервю за Би Би Си. По думите на Плевнелиев Кремъл се опитва да повлияе на политиката в България и останалите европейски държави, финансирайки политически партии и разпространявайки пропаганда.

Плевнелиев припомни, че през миналата година сайтът на ЦИК и редица правителствени сайтове бяха подложени на хакерски атаки, които може би идват от същата групировка като организаторите на атаките срещу сайта на американската Демократическа партия в навечерието на президентските избори там. От Кремъл отричат подобни обвинения, отбелязва Би Би Си.

"На предстоящите избори сме по-подготвени и защитени от кибератаки след нападенията срещу българските институции на местния вот и на националния референдум през 2015 година", уверява Плевнелиев в интервюто си, цитиран от пресцентъра на държавния глава.

Кибератаките срещу българските институции през 2015 г. бяха добре организирани и целеви – в ден на избори. Те имаха за цел да разстроят демократичния процес, да го направят неработещ и това е много опасно, заявява българският президент пред Би Би Си.

"Трябваше да приемем, че това е атака срещу българската държава. Това е атака срещу българската демокрация", казва още държавният глава.

"Единственият начин да постигнем мир е правилата да важат за всички. И е много вероятно да има война, когато една страна нарушава всички правила и премества границите със сила - нещо, което ние всички смятахме, че няма да се случи повече в Европа. Така че, това е много лошо и опасно", заяви Плевнелиев.

"Обединеното кралство винаги е било силен поддръжник на нашите усилия за отстояване на демокрацията, за нашата сигурност и в общата ни битка за това, което е ценно за Европа. И то се изразява в една дума – мир", посочва държавният глава, запитан как случилото се в Обединеното Кралство ще повлияе на актуалните предизвикателства пред Обединена Европа.