Майките, започнали работа преди детето им да навърши годинка - с бонус

Осиновителите ще могат да ползват всички права на отпуск до навършване на 5 години на детето

31.10.2016 | 16:24 Редактор: Ирина Георгиева
Майките, започнали работа преди детето им да навърши годинка - с бонус

Осиновителите ще могат да ползват всички права на отпуск до навършване на 5 години на детето. Това стана ясно след приетия от правителството бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2017 година. 

Майките пък ще получават бонус, ако започнат да се трудят отново преди детето им да е навършило 1 година. Според социалния министър Зорница Русинова ефектът ще е "повишаване на заетостта и по-доброто съвместяване на семейния и личния живот". Майките ще продължат да получават 340 лв. за отглеждане на детето от 1 до 2-годишна възраст.

Политиката в сферата на общественото осигуряване продължава започналата през 2016 г. пенсионна реформа за стабилизиране на системата и поетапен ръст на пенсиите, припомни министър Русинова.

Днес стана ясно, че за 2017 г. се предвижда увеличаване на минималната работна заплата на 460 лв., повишаване на осигуровката за пенсия с 1 процентен пункт, замразяване на обезщетенията за майчинство и за безработица, повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране.

Запазва се максималният доход, върху който ще се плащат осигуровки – 2 600 лв. Максималната пенсия и догодина остава 910 лв.