Експеримент на Bulgaria ON AIR показа: Законът за бурките не работи

Преоблечени репортери се разходиха безпрепятствано в административни сгради и на летището

25.10.2016 | 19:08 Редактор: Тодор Петров
Експеримент на Bulgaria ON AIR показа: Законът за бурките не работи

Експеримент на Bulgaria ON AIR доказа, че новият закон, който забранява бурките в цялата страна, не работи. Репортерите Гергана Венкова и Гергана Костадинова влязоха под прикритие в Мисия "Бурка".

В края на септември депутатите официално забраниха със закон носенето на дрехи, прикриващи напълно или частично лицето. Властите в цялата страна трябва да следят и санкционират всяка жена, която е облечена с бурка. Глобата за първо нарушение е 200 лева, а за всяко следващо 1500 лева и лишаване от социални помощи.

Забраната действа с пълна сила на територията на административните сгради, училищата, както и местата за обществен отдих и спорт. Произволно избираме да влезем в район "Лозенец" на Столична община.

Безпрепятствено стигаме до етаж 6, където искаме да си платим данъците. Получаваме пълно съдействие. Следва спирка Летище "София". Според законите в страната аеропортът е стратегически обект от национално значение и охраната там е засилена. 

След атентата в Истанбул властите у нас разположиха денонощен екип на жандармерията. Проверката ни обаче доказа, че присъствието на хора с дрехи, скриващи лицето, не притеснява нито граничните служби, нито редовните полицаи. До реакция от страна на службите за борба с тероризма така и не се стигна. 

След половин час, прекаран на Терминал 1, дежурен екип спира маскираните репортери на метри от летището. До момента проверката показа, че разпоредбите в закона не се прилагат на практика.

Вижте целия експеримент на Bulgaria ON AIR във видеото: