Забраниха окончателно носенето на бурки у нас

За първо нарушение глобата е 200 лева, за второ - 1500

30.09.2016 | 14:20
Забраниха окончателно носенето на бурки у нас

Депутатите окончателно приеха забраната за носене на бурки. Така носене на облекло, скриващо изцяло или отчасти лицето ще бъде наказвано с глоба от 200 лв., за първо нарушение и 1500 лв. при второ.

Решението беше белязано от бойкот на ДПС, които напуснаха залата. Последният пленарен ден на депутатите се оказа много разгорещен, а основната причина беше носенето на бурки на обществени места.

От ДПС възразиха остро за въвеждането на забраната. Към тях се присъединиха и бившите им съпартийци от ДОСТ на Лютви Местан.

Въпреки това обаче забраната беше приета, а за нейното спазване ще следи МВР.

От мнозинствето бяха категорични, че въвеждането на тази рестрикция по никакъв начин няма да засегне забрадките или всякакъв вид носии. Ще се прави изключение и за хора, които ще трябва да покриват лицето си по здравословни или некултурни причини, на които хората ще носят подобни облекла временно.

От ДОСТ и ДПС предупредиха, че това може да настрои определениегрупи враждебно към България.

"Философията на този закон е сбъркана", посочи депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов.

По думите на Красимир Каракачанов радикализъм има и този закон е опит той да се спре, както и разделянето на обществото и неговото противопоставяне на религиозна основа.

"Мнозинството е изпаднало в абсолютна зависимост от националистите, за да угодите на ПФ. Готови сте на всичко дори да приемете антидемокртатични текстове", пък посочи депутатът от ДПС Четин Казак.

Искрен Веселинов от ПФ пък призова депутатите да бъдат европейци и да приемат закона.

Засега от ПФ оттеглиха предложението си за криминализиране жена да носи бурка. Въреки това те се заканиха, че ще внесат тези промени в Наказателния кодекс и затворът за склоняване за носене на мюсюлманско облекло ще стане факт.