Зимните гуми задължителни при лед и сняг

Това приеха депутатите на второ четене в Закона за движение по пътищата

15.10.2016 | 11:21 Редактор: Ирина Георгиева
Зимните гуми задължителни при лед и сняг

Зимните гуми да са задължителни при леките автомобили при наличието на сняг, лед или когато метеорологичните условия го изискват, независимо от сезона и месеца. Това приеха депутатите на второ четене в Закона за движение по пътищата.

Сегашното задължение беше да караме от ноември до април. То отпада, тъй като понякога има снеговалежи извън този период и може да създаде опасност на пътя.

Глобата за каращите без зимни гуми ще бъде 50 лева. Толкова е и санкцията, когато протекторът на гумата е по-малък от 1,6 мм или по нея има разкъсвания и други повреди. 

Мениджърът на известна компания от търговията с гуми Боян Дойчинов каза, че задължението за шофирането със зимни гуми е едно закъсняло решение.

"В България на места зимата на моменти е доста тежка и за мен зимните гуми са абсолютно задължителни. Зимната гума със сигурност ни помага доста повече да шофираме безопасно, отколкото какъвто и да е друг тип гума. Говоря за зимни условия", обясни Дойчинов.

Търговците твърдят, че търсенето на нови гуми се увеличава. Клиентите предпочитат новите гуми, макар и от по-нисък клас пред гумите втора употреба.

"Първо, защото вие не знаете колко време е употребявал гумата, която си купувате като втора. Не знаете на какви натоварвания е подлагана и може да се окаже в един момент, че сте си дали парите на вятъра - да си купите гуми, които не можете да използвате", добави Дойчинов.

Важно условие за по-дългия експлоатационен срок на зимните гуми е да ги използваме при температури под 7 градуса. Ако караме обаче с летни гуми през зимата, спирачният път се увеличава и лесно можем да изгубим контрол над него.

"Зимната гума е по-мека. При зимни условия е по-добре да бъдат нови и меки, за да няма поднасяне по завоите и да бъде нормално сцеплението - да останем живи на пътя", коментар шофьор.

Валери Иванов залага на новите гуми, тъй като иска да бъде сигурен на пътя. От определящо значение за него е съотношението на цената с качеството.

"Едното с другото трябва да вървят заедно, тъй като има най-различни типове гуми. В крайна сметка поне два сезона трябва да изкараш с това, което си взел", коментира Иванов.

Предстои исканите от Транспортната Комисия промени да бъдат гласувани от НС, за да бъдат окончателно приети. През ноември започва традиционната акция "Зима", при която пътните полицаи ще проверяват подготовката на автомобила за зимни условия.