АБВ и "Гергьовден" подкрепят референдума: Призоваваме да се гласува с "да"!

АБВ и ДПС не са говорили за взаимна подкрепа на президентските избори

22.09.2016 | 13:50 Редактор: Ирина Георгиева
АБВ и

АБВ и ДПС не са говорили за взаимна подкрепа на президентските избори. Това съобщи заместник-председателят на АБВ Румен Петков. Поводът за коментара му е вчерашната среща в Парламента между Георги Първанов и номинацията на АБВ Ивайло Калфин с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

Румен Петков обясни, че срещата с ДПС е част от серия други, които коалицията около Ивайло Калфин провежда с различни политически формации.

"Разбира се, говорили сме за конкретното провеждане на президентската кампания, възможните опции за участие в нея, но за подкрепа не е ставало дума. Мисля, че всички опции са отворени", коментира Петков пред журналисти.

Иначе АБВ и партньорите им от Движение "Гергьовден" се регистрираха като формация, която ще подкрепя референдума.

"Призоваваме да се гласува с "да" и на трите въпроса, макар че имаме коментари по някои от тях. Що се отнася за намаляване на партийната субсидия, ние сме "за" също, но да намерим разумния баланс, така че да не станат партиите залог на корпоративни интереси и на черни каси", заяви зам.-председателят и говорител на ПГ на АБВ  Мариана Тодорова.

Партията на Любен Дилов също се отнася със загриженост към референдума, организиран от Слави Трифонов.

АБВ и "Гергьовден" не очакват подкрепа от страна на Слави Трифонов за тяхната президентска номинация в лицето на Ивайло Калфин.