Иран гледа на България като партньор за сътрудничеството с ЕС

Плевнелиев смята, че фирми от Иран могат да стъпят на европейския пазар, като използват конкурентните преимущества на България

21.09.2016 | 21:23
Иран гледа на България като партньор за сътрудничеството с ЕС

По време на срещата на президента Росен Плевнелиев с президента на Иран д-р Хасан Роухани в рамките на Общия дебат на 71-вата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, стана ясно, че приятелството и взаимното уважение между България и Иран, са предпоставка за задълбочаване на двустранните отношения във всички направления, а Ислямската република счита приятелска България за основен партньор на своето сътрудничество с Европейския съюз. 

Президентите Росен Плевнелиев и д-р Хасан Роухани бяха единодушни, че е

Важно е двете страни да използват благоприятния момент след отпадането на санкциите срещу Иран, за да засилят търговско-икономическото и инвестиционното си сътрудничество и двустранния обмен в редица области, сред които транспортната свързаност, науката и технологиите, логистиката, културата и туризма, единодушно смятат двете държавни глави.

Плевнелиев смята, че има възможности фирми от Иран да стъпят на европейския пазар, като използват конкурентните преимущества на България. 

Очаква се перспективно сътрудничеството между двете държави в областта на фармацевтиката, където иранската страна разглежда възможностите за създаване на съвместни предприятия с български партньори и последваща търговия с трети страни от региона на Близкия изток.

От разговора стана ясно още, че Иран предлагат изграждането на транспортен железопътен коридор през Грузия, като разглеждат България като привилегирована възможност за реализацията на проекта за транспортна свързаност с Европа.

По думите на Плевнелиев иранският бизнес може да намери отлични условия за реализация на европейския пазар, като се възползва от условията на българските индустриални зони и от благоприятната данъчна система.

Отношенията между двете страни винаги са били добри и приятелски. България и Иран имат многогодишни културно-исторически традиции, който са най-благоприятната основа за постигане на успешни резултати в сътрудничеството, констатираха още двамата президенти.