Борисов: Тлее напрежение до всеки бежански център у нас

Трябва да върнем обратно мигрантите, категоричен е премиерът

18.09.2016 | 13:30 Редактор: Тодор Петров
Борисов: Тлее напрежение до всеки бежански център у нас

България е засегната сравнително малко от мигрантската криза, но е факт напрежението, което тлее около всеки бежански център у нас. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на традиционния събор в село Венец.

"Ние ясно казахме на срещата на върха в Братислава, че или трябва да правим затвори, както предупреждавах, за да са спокойни хората, или да има центрове от отворен тип, които не вършат работа. Ние всяка нощ на сръбската граница хващаме по 40-50 човека, регистрирани, избягали от центровете", отбеляза Борисов.

Той припомни, че по предложение на австрийския канцлер следващата събота във Виена ще се състои форум за мигрантската криза, а на 6 октомври от България ще стартира европейската гранична полиция.

"Трябва да решим основния проблем – къде да върнем мигрантите. И ние работим с Афганистан да върнем мигрантите. България харчи над 80 милиона лева за 110 войника в Афганистан и да не искат да подпишат реадмисия – да върнем афганистанците в Афганистан, не виждам смисъл - и от парите, и от контингента ни. Това сме казали на колегите в НАТО и на всички наши партньори", уточни министър-председателят.