По-дълго ли чакаме да пресечем заради "умните" светофари?

Сигналните системи с бутон не изпълняват функцията за безопасно и бързо пресичане, твърдят от "Спаси София"

10.09.2016 | 10:45 Редактор: Ирина Георгиева
По-дълго ли чакаме да пресечем заради

"Умните" светофари - така гражданите наричат светофарите с бутон, който пешеходците трябва да натиснат, за да пресекат на зелено. Времето за светване на зеления сигнал често кара пресичащите да чакат по-дълго, отколкото са свикнали. Сред тях е и Гергин Борисов от гражданската инициатива "Спаси София".

"Повечето светофари са проектирани, така че ако не натиснеш копчето - няма да ти светне зелено изобщо и да пресечеш улицата. Ако го натиснеш трябва да изчакаш текущия цикъл на светофара да се извърти и при следващия може да преминеш, което означава, че увеличаването на чакането на пешеходците е драстично", коментира Борисов.

От "Спаси София" настояват, че сигналните системи с бутон не изпълняват функцията за безопасно и бързо пресичане.

"Самият факт, че по този начин е уредено пешеходното преминаване на всички кръстовища, дори и такива със сериозен пешеходен трафик, отказва много хора да чакат зеленото и пресичат", обясни Борисов.

Пешеходците в София са виждали тези бутони на големите кръстовища в града, но много от тях са на мнение, че вместо да правят движението по-лесно, бутоните го затрудняват.

"Чакам доста дълго. На по-натоварените кръстовища се чака по-дълго време. Случвало се е да пресичам на червено", коментира пешеходец.

"Не ме улеснява определено. Мисля, че ме затруднява. Ето тук постоянно пресичат хора, има голямо движение и смятам, че светофарът сам трябва да си святка зелено, а не аз да го натискам", добави друг.

От Дирекция "Управление и анализ на трафика" към Столична Община обясняват, че новата система не работи с предварително зададено програмиране за смяна на сигналите, а следи трафика на кръстовищата в реално време. Поради това понякога се налага пресичащият да изчака, ако движението не позволява преминаване в този момент.

"Всичко се случва на база в зависимост от натоварването, както транспортната, така и пешеходна по другите направления и всъщност единствената работа на пешеходеца е да натисне бутона и да изчака зеления сигнал, за да може възможно най-безопасно да се прибере в къщи", обясняват още от Столична Община.

От Общината са категорични, че пешеходците не чакат по-дълго на червено, но им се струва така, тъй като част от тях не са свикнали с нововъведението. Дали обаче това наистина е така, предстои да разберем.

Репортаж на Мария Аладжова и оператора Петър Хамамджиев.

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Мариана_Костова
преди 7 години
Новите светофари са просто безумни. Хората не изчакват зеленото, а пресичат на червено, защото чакането е два оборота на светофара, това е от порядъка на няколко минути. Вместо да улеснят движението ще доведат до повече жертви по пътищата. Когато човек вижда, че целия цикъл се извърта и не му светва зелено остава с впечатление, че светофара е развален и пресича на червено. Спрете това безумие! Сигнализирай за неуместен коментар