fallback

БСП решава за инициативен комитет, който да издигне кандидатурата на ген. Румен Радев

Идеята не се приема единодушно от всички членове на партията

30.08.2016 | 14:49 Автор: Мария Аладжова

Националният съвет на БСП започна заседание, на което трябва да бъде определено по какъв начин издигнат техния претендент - ген. Румен Радев, за президент. 

Днес червеният пленум трябва да отмени решението от предното си заседание, на което социалистите решиха да се явят на изборите за президент в широка коалиция с АБВ. 

Сега най-вероятно те ще се включат в надпреварата за "Дондуков" 2 под формата на инициативен комитет. Това решение обаче не се приема еднозначно, нито от членовете на партията, нито от членовете на Националния съвет. 

В началото на лятото БСП проведе референдум, който показа, че едва 2% от членовете на партията подкрепят идеята за създаване на подобен инициативен комитет. Въпреки това обаче, преди седмица лидерът на Левицата Корнелия Нинова обяви, че застава зад тази формула.

Предложението е в комитета, освен членове на партията, да влязат патриотични организации, най-вероятно организации на бивши военни и граждански такива. 

"Ще вземем решение за отлагане на името на вицепрезидента за септември месец. В момента сме все още на варианта на формиране на формулата, т.е. инициативен комитет, и следващата ще бъде за определяне на този вицепрезидент", коментира преди началото на заседанието председателят на БСП-София Калоян Паргов.

А на въпроса как му изглежда идеята за учредяване на инициативен комитет, бившият лидер на Левицата Михаил Миков отговори: "Нека да я видим и да я чуем и тогава ще ми изглежда някак". 

Междувременно стана ясно, че ГЕРБ ще обяви името на кандидата си на 2 октомври.

fallback
Още от България
fallback